8 rád ako rozpoznať podvodnú súťaž

Kedysi boli spôsoby podvodníkov, ktorí sa vydávali za organizátorov súťaží pomerne jednoduché a rozpoznateľné. Avšak v poslednom období sú podvodné súťaže omnoho premyslenejšie a ich rozpoznanie už nemusí byť také ľahké. Ako sa teda aj naďalej zapájať do obľúbených súťaží a nebáť sa toho, že sa stanete obeťou podvodníkov ? Našich 8 rád vám na to odpovie.

...
8 rád ako rozpoznať podvodnú súťaž

1. Profil organizátora je úplne nový

Poznáte to. Vyskočí vám súťaž o úžasné ceny, ale keď sa pozriete na profil organizátora, tak tam nájdete len titulnú fotku, profilovú fotku a súťažný príspevok o lákavú cenu. Toto je základný spôsob, ako odhaliť súťaž, ktorej je lepšie sa vyhnúť. Ak aj nájdete súťaž, ktorá nebola nami preverená, tak radšej podporte súťaže od obľúbených a známych značiek. Jedným zo spôsobov, ako odhaliť podvodný profil, je aj uvedená chybná webová stránka. Častokrát podvodníci v snahe pôsobiť dôveryhodne vypĺňajú v časti telefón či web stránka rôzne údaje. Telefónne číslo je falošné a po kliknutí na webovú stránku vás odkáže na neplatný odkaz.

2. Sledujte profily, ktoré na takéto súťaže upozorňujú

Na tie najrozšírenejšie podvody väčšinou po čase upozornia média. Taktiež aj samotná polícia tieto podvody zverejňuje na svojom profile. Je však vhodné to aj oznámiť príslušným orgánom, ak na takúto klamlivú stránku niekde narazíte. Ak upozornenie na podvodnú súťaž nájdete uvedenú na profile polície alebo profile iného dôveryhodného zdroja, tak si môžete byť istí, že sa danej súťaže nemáte zúčastniť. Nevýhodou tohto spôsobu je, že na súťaže upozorňujú väčšinou neskoro a až v čase, keď je už súťaž veľmi rozšírená a mnoho ľudí sa stalo obeťou podvodníkov.

3. Ako podmienka súťaže je zdieľanie minimálne do 5 facebookových skupín

Okrem toho, že takúto podmienku zakazuje priamo Facebook, tak sme zároveň nenašli ani jednu reálnu súťaž s takouto podmienkou. Aj toto je ľahko rozpoznateľný spôsob, ktorý vás rýchlo upozorní na podozrivú, alebo priamo podvodnú súťaž.

4. Organizátor súťaže sa vydáva za známu značku

Asi každá jedna známa značka, ktorá organizovala súťaž, sa s týmto stretla. Aj my sme sa stali terčom podvodníkov, ktorí sa snažili vydávať za oficiálny profil vyhrat.sk. Toto je nepríjemný útok, pretože častokrát si v nadpise organizátora nevšimnete malé zmeny. Jedným zo spôsobov je zmena názvu profilu s použitím zmeny písma na kurzíva. Alebo je v názve pridaná malá zmena (napr. namiesto vyhrat.sk by tam bolo Vyhrat.sk Slovensko). Častým spôsobom je aj malá gramatická chyba. Podvodník tak vytvorí profil, kde ukradne profilovú a titulnú fotku pôvodnej známej značky. Zmení názov profilu s nejakou z vyššie spomenutých chýb a pomocou takmer identického profilu s originálnou značkou vytvorí podvodnú súťaž. Na tento spôsob sa, žiaľ podľa nášho prieskumu, nechalo zlákať najviac obetí. Pri tých najväčších organizátoroch je dobré všímať si, či je pri názve značka originality, ktorou je napr. na Facebooku modrý symbol .

5. Fotka súťaže nepôsobí dôveryhodne

Súťaže majú pre organizátorov marketingový charakter, kedy výmenou za niečo malé od vás (dočasná pozornosť, nákup produktu, prihlásenie sa do newsletteru, atď) máte možnosť vyhrať niečo cenné, a preto sa všetky súťažné posty snažia vyzerať zaujímavo, pútavo a najmä je z nich aj bez sprievodného textu jasné, že sa jedná o súťaž. Podvodníci si ale zatiaľ na tom nedávajú veľmi záležať a typické pre podvodnú súťaž je napríklad v poste zverejnená len obyčajná fotka stiahnutá z internetu. Varovným prstom by malo byť, ak je ako výhra niečo naozaj lukratívne.

6. Chýbajúci štatút súťaže

Toto nie je pravidlom, ale najmä súťaže o hodnotné a lákavé ceny majú vždy štatút súťaže, kde sú podrobne rozpísané pravidlá. Okrem iného tam nájdete meno a detaily organizátora. Dĺžku trvania súťaže, spôsoby pre zapojenie sa, ale tiež aj jednotlivé výhry, spôsob vyžrebovania, oznámenia výhercu či spôsob zasielania výhry.

7. Lákanie na finálnu fázu podvodu

Samotné zúčastnenie sa podvodnej súťaže ešte nie je problém. V lepšom prípade iba zistíte, že nič nevyhráte. No v tom horšom obdržíte falošné oznámenie, že ste výhercom, ale... Tých ale je veľa a majú rôznu podobu. Niektorí podvodníci od vás pýtajú okamžite a bez okolkov číslo kreditnej karty, kde by vám údajne poslali finančnú výhru. V iných prípadoch sa máte zaregistrovať na webstránke, ktorá evidentne s danou súťažou nemá nič spoločné. Spôsobov, ako od vás vylákať finančné údaje je niekoľko, a preto otrepaná, ale najdôležitejšia rada na záver je: „Nikdy v súvislosti so súťažami neposielajte číslo alebo fotku svojej kreditnej karty a ani nezadávajte údaje z občianskeho preukazu. Ak ste výhercom súťaže, tak organizátor od vás potrebuje maximálne vaše meno, adresu pre doručenie výhry a telefónne číslo pre kuriéra.

8. Dôveruj, ale preveruj

To je najlepšia rada z celého zoznamu. Portál vyhrat.sk pred zverejnením súťaže na webe každú súťaž dôkladne overí a vy tak môžete svoje obavy preniesť na nás. Na vyhrat.sk sme pridali už viac ako 4500 súťaží a zatiaľ ani jednu, ktorá by sa neskôr ukázala ako podvodná. V budúcnosti plánujeme aj podstránku, kde na podozrivé súťaže budeme upozorňovať. Okrem iného za vás hľadáme aj neskoršie vyhodnotenia súťaží. Súťaže od organizátorov, kde sme opakovane nevedeli nájsť zoznam výhercov, viac nepridávame. Za jeden zo spôsobov podvodnej súťaže totiž považujeme aj tie, kde nie je dodatočne vyhlásený žiadny výherca a reálne sa teda o žiadnu súťaž nejednalo.


Veríme, že vám tento návod pomôže, aby ste sa nikdy nestali obeťou akéhokoľvek internetového podvodu, nielen tých, ktoré sú spojené s vašimi obľúbenými súťažami.


...
Peter Pagáč